Landi renzo omegas - wyłącza się

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pawcio74
    Classic
    • 2010
    • 5

No masz racje kusi ten Civic 5d ,musze to jeszcze przemyslec i policzyc za ile takiego 1.8 sie wyrwie :?:
  • thomasc
    Classic
    • 2009
    • 28

Witajcie mobile i mobilki,
    Mam problem z instalacją jak w temacie. Problem objawia się tym, iż czasami (a czasami nawet często) podczas jazdy instalacja się wyłącza i sygnalizuje to powtarzającym się sygnałem dźwiękowym (piknięcie w odstępach 1,5-2 sek). Kontrolki wskazujące poziom gazu gasną, w dolnej części kontrolki świeci się stale dioda pomarańczowa a zielona miga z częstotliwością sygnałów dźwiękowych.
    Nie ma tu znaczenia czy silnik jest rozgrzany czy zimny, czasami się tak dzieje na zimnym a czasami po przejechaniu kilku kilometrów. Jak wyłączę silnik i uruchomię ponownie (szczególnie jeśli wyłączę go na jakiś dłuższy czas niż tylko kilka sekund) wszystko wraca do normy (chociaż jak wyłączam tylko dosłownie na momencik żeby ponownie uruchomić po przełączeniu przyciskiem na gaz alarm znów się rozlega i instalacja nie działa).

Byłem w serwisie, gość podpiął na komputer i powiedział że wsyztsko jest ok, że nie ma błędów. Powiedział mi że może się tak dziać przez to że na moment obroty spadną np poniżej 400, komputer z gazy to zarejestruje i tak reaguje. Niestety nie wydaje mi się to możliwe ponieważe zauważyłem, że ostatnio przy spokojnej jeździe (ok 1500-2000 obrotów) kiedy nie zmieniałem ilości obrotów też instalacja w opisany wyżej sposób się wyłączyła.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem ew. słyszał lub wie o prawdopodobnej przyczynie takiego zachowania?

pozdrawiam
    Tom

Komentarz

• yarecki
      Ambiente
      • 2009
      • 130

U mnie tak było 2 razy do teraz ( 12000 km) i to przy przebiegu ok 2-4 tysiace . Pojawiło sie przy rozgrzanym silniku i polowie zbiornika gazu w trasie . Nie dało sie przełaczyc na gaz . Pomogło wyłaczenie zaplonu na chwile .

Komentarz

• thomasc
        Classic
        • 2009
        • 28

No wyłączenie zapłonu pomaga, ale to nie jest rozwiązanie jak jeszcze tego samego dnia lub dzień później znowu to samo się dzieje. A tobie się często tak dzieje? U mnie jest to czasami za każdym razem jak gdzieś jadę a czasem jeżdżę i 5 dni bezproblemowo.

Komentarz

• yarecki
          Ambiente
          • 2009
          • 130

Mi sie zdazyło 2 razy - wiec temat odpusciłem .

Komentarz

• baca10
            RS
            • 2009
            • 6225

thomasc, niech ci sprawdza instalacje :!: , u mnie zaczelo sie podobnie a skonczylo sie na zwarciu :!: :!:

Komentarz

• tomek
              L&K
              • 2005
              • 1078

na mój gust, to komputer sterujący myśli, ze jest mało gazu - czyli odczytuje niskie ciśnienie. A więc, obstawiam zagięcie przewodów-rurek doprowadzających gaz lub problem z czujnikiem ciśnienia - kable lub sam czujnik. Sprawdź czy nie widać gdzieś potopionej izolacji na kablach.
              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• thomasc
                Classic
                • 2009
                • 28

ok, ew. podrzucę wskazówki mechanikowi i zobaczymy. Jakby jednak komuś się coś przypomniało to bardzo proszę o info.
                PS. Od 2-3 dni akurat narazie instalacja sprawuje się ok. Pewnie to cisza przed burzą i wszystko na nowo się zacznie;/

Komentarz

• baca10
                  RS
                  • 2009
                  • 6225

Zamieszczone przez thomasc
                  ok, ew. podrzucę wskazówki mechanikowi i zobaczymy. Jakby jednak komuś się coś przypomniało to bardzo proszę o info.
                  PS. Od 2-3 dni akurat narazie instalacja sprawuje się ok. Pewnie to cisza przed burzą i wszystko na nowo się zacznie;/
                  U mnie sprawowala sie dobrze przez trzy dni a potem kompletnie padla :cry:

Komentarz

• thomasc
                    Classic
                    • 2009
                    • 28

Dzisiaj podpiąłem się VAGiem. Dwukrotnie (pod dwoma adresami) widnieje taki błąd:

01314 - Engine Control Module
                    49-10 - No Communications - Intermittent

Może to mieć związek z opisanym przeze mnie problemem?

Komentarz

• niuniek54
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 110

thomasc, Jeżeli mogę się wtrącić, w poprzednim aucie SKODA FABIA 1.4 16V posiadałem również LPG Landi Renzo Omegas tz. dedykowaną (zamontowana w ASO SKODA). Miałem podobne objawy, jeździłem do ASO średnio raz na miesiąc i ciągle uzyskiwałem odpowiedź JEST WSZYSTKO OK (wymieniali filtry, oprogramowanie itp). Dopiero pewnego lata udałem się z rodziną na wakacje zaobserwowałem iż moja w/w instalacja NIE DZIAŁAŁA DOBRZE NA LPG TANKOWANYM NA STACJI BP :!: :!: :!: - SERIO. A starałem się tankować z reguły na BP bo zachwalali LPG (tankowałem min: Włocławek, Toruń, Bydgoszcz, Warszawa,Kołobrzeg) zmieniłem na ORLEN i od tamtej pory po zmianie ZAPOMNIAŁEM O PROBLEMACH Z LPG a przelatałem jeszcze z 60000km, po prostu moja instalacja Landi Renzo nie tolerowała LPG z BP :?: :?:.
                      Tak to u mnie wyglądało, aż wszyscy się dziwili
                      thomasc pozdrawiam powodzenia
                      niuniek54

Komentarz

• thomasc
                        Classic
                        • 2009
                        • 28

niuniek54, przyznam szczerze, że po przeczytaniu Twojego posta mam mieszane uczucia Z jednej strony aż nie chce się wierzyć żeby tak było ale z drugiej powiem Ci, że od jakichś 2-3 miesięcy zacząłem tankować właśnie na BP. Wcześniej na Statoil. Zmiana stacji benzynowej w sumie mnie nic nie kosztuje więc można spróbować, a w międzyczasie będę szukał dalej. Kolega z lpg-forum.pl (bo tam też szukam pomocy) podpowiadał, że takie same objawy miał i pomogła wymiana mapsensora.
                        Zbieram narazie informacje na temat tego problemu zanim ponownie się wybiorę do gazownika.

W każdym bądź razie dzięki niuniek54 za głos w sprawie

Komentarz

Pracuję...